Return to Blog

Ödeme Teknolojileri Trendleri: 2024

Blog By osman – 14 Mayıs 2024

Ödeme teknolojileri sektörü, hız kazanan bir inovasyon dönüşümüyle yeni bir dönemin eşiğine gelmiş bulunuyor. Bu yeni dinamik durum, ödeme sektörünün hızla değişen tüketici taleplerine ve ileri teknolojiye uyum sağlama konusundaki çevikliğinin bir göstergesi olarak görülüyor. 2024 yılında ödeme teknolojileri sektöründe öne çıkan başlıklara gelin birlikte göz atalım.

İşte 2024 Yılında Ödeme Teknolojilerinde Karşımıza Çıkacak Trendler

1. Tüketici Deneyimi

2024 yılı, ödemelerde kişiselleştirmenin sadece bir lüks değil, bir gereklilik haline geldiği bir yıl oluyor. Veri odaklı kişiselleştirme, ödeme ortamını yeniden tanımlamaya hazırlanıyor. Bu trendi benimseyen kurumlar, daha yüksek tüketici memnuniyeti elde ederek bağlılık oranını artırmayı başarıyor. Kişiselleştirme stratejilerini etkili bir şekilde uygulayan ödeme işlemcileri ve neobankalar, kendilerini kalabalık bir pazarda farklılaştıracak ve müşteri tabanlarıyla daha güçlü, daha kalıcı ilişkiler kuracak. Kişiselleştirmedeki bu ilerlemeler yalnızca ödemeler ortamındaki bir değişiklik değil; işletmelerin tüketicilerinin ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağı ve onlarla nasıl etkileşimde bulunacağı konusunda temel bir dönüşüme işaret ediyorlar.

2. Hesaptan Hesaba – Account to Account (A2A) Yapılan Ödemeler Kârı Artıracak

Hesaptan hesaba yapılan ödemelerdeki artış, 2024’te küresel ödemeler ortamında devrim yaratmaya hazırlanıyor. Batı pazarları ağırlıklı olarak Apple Pay ve Google Pay gibi dijital cüzdan proxy’lerine güvenirken, Hindistan, Brezilya ve Çin gibi gelişmekte olan ekonomiler açık bankacılık, anlık işlemler ve güçlü satıcı desteğinin benimsenmesi yoluyla A2A ödemelerinin büyümesine öncülük ediyor. Bu trend hem tüketicilere hem de işletmelere hitap eden daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli işlemler vaadinden kaynaklanıyor.

3. Ödemelerde Web 3.0’ın Gelişimi

Web 3.0, işlemleri kolaylaştırmak ve güvenli hale getirmek için blockchain ve NLP gibi teknolojilerden yararlanarak ödemelere sofistike bir zeka düzeyi getirmeye hazırlanıyor. Bugün finans sektörünün sadece sınırlı noktalarında olsa da özellikle de API’ler geleneksel ve merkezi olmayan web arasındaki boşluğu doldurarak daha uyumlu bir finansal ekosistem sunarak 2024 yılında Web 3.0 ödeme trafiğinin önemli bir bölümünü oluşturabilir.

4. Dijital Cüzdanlar

Dijital cüzdanların 2027 yılı sonuna kadar küresel işlem değerinde 25 trilyon dolardan fazlasını oluşturması, tüm online ve POS satışlarının ise toplamının %49’unu oluşturması bekleniyor. Dijital cüzdanların evrimi, dijital kimliklerin deposu haline gelmeleriyle devam ederken, kullanım alanları resmi belge depolama ve yönetimine kadar uzanıyor. Dijital cüzdanların, 2028 yılına kadar dünya genelinde 16 trilyon dolardan fazla işlem gerçekleştirmek için kullanılması bekleniyor.

5. Siber Saldırılar

Dijital ödemelerdeki artış, beraberinde siber güvenlik riskini de getiriyor. 2024 yılında finans sektörünün tehditlere sadece reaksiyon göstermek için değil, onları önceden tahmin etmek için de yapay zeka ve makine öğrenimini kullanarak korumasını iki katına çıkarması bekleniyor. Küresel siber suç hasarının 2025 yılına kadar yıllık 10,5 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor

6. Şimdi Al, Sonra Öde (BNPL) Piyasalarda Daha Fazla Harcamaya İzin Vermeye Devam Ediyor

BNPL’nin (Buy Now Pay Later) hızlı yükselişi, günümüzün e-ticaret atağına uygun olarak modern bir yaklaşımla tüketici finansmanını yeniden şekillendirmeye devam ediyor. Şimdi al sonra öde, tüketici ödemelerinin temel yapı taşı haline gelerek, 2024 yılında daha da gelişerek finans dünyasına entegre olmaya devam edecek. BNPL, modern müşterinin esneklik ve anındalık ihtiyacını karşılama becerisi sayesinde büyümeye devam edecek.

7. Otomatik Yazılımlar

Fintech Futures’a göre, gerçek zamanlı ödeme pazarındaki büyümenin 2028 yılına kadar etkileyici bir şekilde 86,89 milyar ABD dolarına ulaşması bekleniyor. Bu, 2022’den 2028’e kadar tahmini %32’lik bir büyüme oranını temsil ediyor. Yeni ödeme rayları, B2B işlemleri için daha hızlı, daha verimli, gerçek zamanlı ödemelere olanak tanıyor ve bu, işletmeler üzerinde dönüştürücü bir etki yaratmaya devam ediyor.

Octet, sunduğu dijital tahsilat ve ödeme yöntemleri ile nakit döngüsünün alıcılar için uzun, satıcılar için kısa olmasını sağlayan bir tedarik zinciri yönetim ve finansman portalıdır. Başvuru linkine tıklayarak Octet avantajlarından hemen yararlanmaya başlayabilirsiniz.