Return to Blog

Octet World FinTech Day Webinarı’nın İkincisi Gerçekleşti

Blog By osman – 04 Eylül 2024

Octet Türkiye, 1 Ağustos Dünya Fintek Günü’nü kutlamak amacıyla bu yıl ikincisini düzenlediği “Octet World Fintech Day Webinarı”nı gerçekleştirdi. “Fintek’lerin Geleceği” ana temasıyla düzenlenen çevrimiçi etkinlikte, fintek ekosisteminde yenilikçi yaklaşımlar, yapay zekanın finteklere etkisi ve müşteri odaklılık gibi önemli konular ele alındı. Sektörün önde gelen isimlerinin katılımıyla gerçekleşen bu üç oturumluk etkinlikte, moderatörlük görevini gazeteci Emin Çapa üstlendi.

Bu yazımızda, Octet World Fintech Day webinarında öne çıkan başlıkları derinlemesine ele alacağız.

Octet World FinTech Day Webinarı’nda neler konuşuldu? Kimler katıldı?

Ana teması “Fintek’lerin Geleceği” olan Octet World Fintech Day webinarı gazeteci Emin Çapa’nın moderatörlüğünde üç oturumda gerçekleşti.

“Fintek Ekosisteminde Yenilikçi Yaklaşımlar” başlığıyla gerçekleştirilen ilk oturumun katılımcıları;

• Gencay Karaman – T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Finansal Teknolojiler Birim Müdürü
• Av. Dr. Davut Gürses – Pacta Hukuk Kurucu Ortağı

“Yapay Zekâ Fintek Ekosistemini Nasıl Dönüştürecek?” konu başlığıyla gerçekleştirilen ikinci oturumun katılımcıları;

• İskender Ada – Magnus AI İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı
• Gökhan Sevgen – Octet Türkiye CTO’su

“Fintek’te Müşteri Odaklılık: Değer Yaratmak?” konu başlığıyla gerçekleştirilen üçüncü oturumun katılımcıları;

• Zeynep Akalın – MAN Kamyon Otobüs ve Ticaret A.Ş. Finans Direktörü
• Fatih Karakiprik – Black & Decker Türkiye Güney Avrupa ve META Bölge Kontrolörü
• Nuray Ongan Coşkun – Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. Kurumsal Finans ve Hazine Müdürü
• Kazım Can Saydam – Octet Türkiye Kurucu Ortağı ve CSO

Octet World FinTech Day Webinarı’nda öne çıkan başlıklar neler?

 

1. Oturum: Fintek Ekosisteminde Yenilikçi Yaklaşımlar

1 Ağustos Octet World Fintech Day webinarında “Fintek Ekosisteminde Yenilikçi Yaklaşımlar” konu başlığıyla gerçekleştirilen ilk oturumda fintek sektörünün mevcut durumu, Türkiye’nin finansal teknolojiler alanındaki hedefleri, kripto alanında gerçekleştirilen düzenlemeler ve dijital çekin hayata geçirilmesi gibi konular üzerinde duruldu.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Finansal Teknolojiler Birim Müdürü Gencay Karaman Gencay Karaman’ın konuşmasında öne çıkanlar şu şekilde;

Finteklerin hızlı bir şekilde büyüdüğünü ve ekosisteme çok büyük katma değer kattığını dile getiren T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Finansal Teknolojiler Birim Müdürü Gencay Karaman, “Finansal teknolojiler alanında Türkiye’de güçlü bir ekosistem oluşturmayı, açık finansı geliştirmeyi ve sektörün uluslararasılaşmasını hedefliyoruz.” dedi. Karaman, “Türkiye’nin fintek alanında dünyada önde gelen ülkeler arasında bulunması gayesiyle yürüttüğümüz çalışmalara gayret ve hassasiyetle devam etmekteyiz.” ifadelerini kullandı. Buna ilaveten, son yıllarda fintek ekosistemindeki istihdamın ve faaliyet gösteren şirket sayılarının artış eğiliminde olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisimizin koordinasyonunda hazırlanan, sektörün mevcut durumunu, geçmiş yıllara göre gelişimini gösteren ve her ay güncellenen “Türkiye Fintek Genel Görünümü Çalışması” Haziran verilerine göre Türkiye fintek ekosisteminin en popüler dikeylerinden olan ödemeler alanında 275 şirket, bankacılık teknolojileri alanında 111 şirket, kripto varlık/blok zinciri alanında 101 şirket olmak üzere Türkiye’de şu an itibarıyla 702’si aktif, 851 fintek şirketi bulunuyor. Türkiye’de yatırım alan fintek girişimlerinin anlaşma sayısı ve yatırım tutarı miktarı olarak 2022 yılındaki en yüksek seviyesini aşmış, 2024 yılı haziran ayı itibarıyla yatırım tutarı açısından 182 milyon dolar ile şimdiye kadarki en yüksek değerine ulaşmıştır. Satın alınan fintek şirketlerine baktığımızda 2024 yılında 6 fintek şirketi 109 milyon dolar karşılığında çıkış yapmıştır. Ayrıca, fintek şirketlerinin, 2024 yılında 2 adet katılım ile 4 milyon dolarl%B