Tedarik zinciri çözümleri

İş Ortaklıkları

Akıllı Hizmetler

Etrafımız ‘’Tech’’lerle sarıldı

• Etrafımız “Tech”lerle sarıldı….

Gün geçmiyor ki yeni bir icat, yeni bir uygulama hayatımıza girmesin. Bu icat ve uygulamaların arkasında çoğunlukla bir fintech, bir biotech veya bir adtech şirketi oluyor. Nedir bu “tech”ler?

Büyük işletmelerin karar alma süreçleri genelde çok yavaş işler, bir başka ifade ile hareket kabiliyetleri çok yüksek değildir. Yeni iş ve teknolojik ortamlara uyum sağlamada zaman zaman zorluk çekerler. Teknolojinin çok hızlı geliştiği günümüzde birçok parlak fikir, artık yeni bir icat veya uygulamaya hızla dönüşebiliyor. Fikri geliştirenler, büyük işletmelerin içinde olsalar dahi, bunun uygulamasını kendileri yapmak istiyorlar. Bu şekilde; finans, tıp, reklamcılık ve sigortacılık gibi çeşitli konularda son derece dinamik ve teknolojik ortama anında uyum sağlayan girişimler ortaya çıkıyor. Bu girişimlerin dijital ürünleri hayatımızın birçok alanına girerek, yaşam kalitemizi artırıyor.

Tabi dünya devlerine dönüşmüş olan Google, PayPal, Alibaba, Amazon ve Facebook gibi zamanında bir iki kişinin parlak fikirleriyle başlamış “tech” işletmelerini de unutmamak gerekli. Zaman içinde bu işletmeler de büyüdükçe kaçınılmaz olarak hantallaşıyorlar ve hareket kabiliyetlerini kaybediyorlar. Ama sundukları o yaratıcılık ortamı, içlerinden çıkan yeni icatlarla, yeni uygulamalarla yeni girişimler doğuruyor.

Bugün teknolojinin en yoğun kullanıldığı iş kolları ise; anında talep, e-ticaret, finans, internet, yazılım, big data, sosyal ve dijital medya, tüketici elektroniği, otomotiv ve siber güvenlik. Hemen aklımıza gelen “tech” girişimleri ise; finansal hizmetler alanında “fin-tech”ler, tıp alanında “bio-tech”ler, reklamcılık alanında “ad-tech”ler, sigortacılık alanında “insur-tech”ler ve yasal uyum alanında “reg-tech”ler.

Bizi birinci derecede ilgilendiren konu fintech’ler. Ülkemizde de fintech olarak adlandırılabilecek irili ufaklı çok sayıda girişimler var. Dünyada ve ülkemizde fintech’lerin bankacılık ve ödeme alanında faaliyet gösterenlerinin bir kısmı yasalarla düzenleniyor. Bu çok önemli çünkü günün sonunda işin içinde parasal işlemler var. Parasal işlemlerin olduğu yerde de kalıcılığın ve güvenin olması şart. Fintech’lerle çalışırken buna çok dikkat etmek gerekli.

1990’lı yıllarda yaşanan dot.com krizi kapımızı tekrar çalabilir.

• Nereden nereye?

Benim babam 1907 doğumluydu. Hayatında tanık olduğu en önemli icat şüphesiz ki uçaklardı. Bana sorarsanız hayatımdaki en önemli icat bilgisayar. Doktora tezimin matematiksel modelini hesaplamak altı ayımı almıştı. Aynı hesaplama şimdi 5 saniye sürüyor. Çocuklarımın hayatlarındaki en önemli icat sanırım internet. Onlar internetsiz bir yaşamı hayal bile edemiyorlar. Torunlarımın şu ana kadar gördükleri en önemli icat görüntülü iletişim. Biz bunu bilim kurgu çizgi romanlarında görmüştük. Hayaldi gerçek oldu. Dikkat ediyorum kitaplardaki resimleri iki parmaklarıyla büyütmeye çalışıyorlar. Bu hızla torunlarım muhtemelen gezegenler arası yolculuğa da tanık olacaklar.

İş hayatımız da bu hızlı gelişimi takip ediyor. 1970’li yılların ortalarında iş hayatıma başladığımda, akreditif, gençlerin şimdi adını bile bilmedikleri telex makinaları ile muhabir bankaya açılırdı. Şehirlerarası çek ve senet tahsilatı günler alırdı. İletişim santrala sabah yazdırıp, akşama bağlanan şehirlerarası telefon ile sağlanırdı. Şimdi hayat cep telefonunuzda, parmağınızın ucunda. İşler böyle yürüyor artık. Kâğıt ve madeni para milattan önceki yıllara ait. Çek/senet geçtiğimiz yüzyılda kaldı. Ticaret internet üzerinde ve uluslararası iş seyahatlerinin yerini Zoom aldı.

Bir an durup, düşünmenizi tavsiye ediyorum. Dijitalleşen dünyada siz işletmeniz için hangi adımları attınız? Hangi işlemlerinizi dijital ortama taşıdınız, ne gibi faydalar elde ettiniz? Octet dijital portalı iş dünyasının en önemli sorunlarından biri olan işletme sermayesi ihtiyacınızın güvenle yönetilmesine aracılık ediyor, mutabakat ve hesap işlemlerinin otomatik hale getirilmesini sağlıyor. Size işinizi geliştirmek için daha fazla vakit kalıyor.

Bugünlerde aktif olan iş insanlarının hayatlarındaki en önemli icat veya uygulama, işleri hangi sektörde olursa olsun, belki de iş ortamının dijitalleşmesi olacak.

Yazar: Dr. Selim Seval – Yönetim Kurulu Başkanı

Octet Blog’daki diğer yazıları okumak için https://www.octet.com.tr/blog/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş: